Seurakunnan historiaa

Pelkosenniemen seurakunta sijaitsee Koillis-Lapissa Kemijoen, Kitisen ja Luiron yhtymäkohdassa. Se erotettiin Sodankylän emäseurakunnasta Suomen Senaatin päätöksellä 21.11.1916. Samanaikaisella päätöksellä itsenäistyi myös Savukosken seurakunta, joka liittyi v. 1931 Pelkosenniemeen.

Seurakunnan väkiluku on 1763 henkeä ja pinta-ala laaja 8 350 km2. Seurakuntaan kuuluu kaksi kuntaa: Pelkosenniemi ja Savukoski. Seurakunta on rajaseurakunta Venäjän rajalla ja kuuluu Oulun Hiippakunnassa Rovaniemen rovastikuntaan. Seurakunnassa on kaksi kirkkoa, Pelkosenniemen kirkko ja Savukosken kirkko. Tervetuloatutustumaan seurakuntamme toimintaan, ota yhteyttä!

Pelkosenniemen kirkko

Pelkosenniemen kirkko rakennettiin v. 1929 ja sen suunnitteli arkkitehti Yrjö Sadeniemi. Siinä on 300 istumapaikkaa. Kirkko ulkovuorattiin 1951–1952 ja sisälaudoitettiin 1954. Alttaritaulu kuvaa ristiltä alas otettavaa Kristusta ja sen on maalannut taiteilija Aale Hakava 1954. Kangasalan urkutehtaan vuonna 1937 valmistamissa uruissa on kymmenen äänikertaa. Ne siirrettiin Pelkosenniemen kirkkoon 1962.

Kirkon hautausmaa sijaitsee n. 2,5 km kirkolta Sodankylään päin. Luonteeltaan se on luonnontilainen hautalehto. Sankarihautausmaa on kirkon vieressä ja siinä lepää 78 sotiemme kaatunutta. Sankarimuistomerkin on veistänyt Vilho Aalto vuonna 1958.

Seurakuntakoti sijaitsee kirkon takana. Se rakennettiin 1974 ja laajennettiin 1986. Pihalla on taiteilija Urpo Kärrin puuveistos ”kirkkotiellä”. Pappila kirkkopihassa on vuodelta 1928 ja sen on suunnitellut kirkkoherra Arvi Merikallio.

Savukosken kirkko

Savukosken kirkko on rakennettu 1956 arkkitehti Paavo Riihimäen piirustusten mukaan. Alun perin kirkko käsitti kirkkosalin ja pappilan, myöhemmin rakennusta on laajennettu seurakuntasalilla, toimisto- ja toimintatiloilla seurakuntatyön keskukseksi vuonna 1986. Laajennuksen on suunnitellut arkkitehti Pentti Aho. Rajakirkon yhteydessä on kuvanveistäjä Urpo Kärrin tilateos ”Ristin tie”. Se alkaa kadun vierellä olevista kolmesta mustasta rististä ja jatkuu osin vertauskuvallisena kivisenä polkuna seurakuntasalin takaseinällä olevalle ”Golgatan kummulle”, jossa on kolme lasi-ikkunoiden muodostamaa kirkasta ristiä. Matkalla on rakennuksen ulkoseinässä puureliefit, jotka kuvaavat matkaa tekevän seurakunnan ”vuoroveisuuta”. Seurakuntasalin seinällä on tekstiilitaiteilija Ulla Holmströmin kudontateos Tiimalasi.

Aiemmin Savukoski oli oma seurakunta vuosina 1916–1931. Seurakunta liitettiin Pelkosenniemen seurakuntaan ja muodosti oman rajaseutupiirin vuosina 1950–1997. Vuonna 1997 rajaseutupiirit lakkautettiin ja samalla rajaseutuvirat. Kirkossa on Kangasalan urkutehtaan 1966 valmistamat 7-äänikertaiset mekaaniset urut vuodelta 1976.

Rajakirkon kellotapulin kelloon on valettu teksti: ”Ja minun kieleni julistakoon sinun vanhurskauttasi, sinun kiitostasi kaiken päivää” Ps. 35:28.

Suosittele meitä

Pelkosenniemen kirkko on toinen Pelkosenniemen seurakunnan kirkoista. Kirkko sijaitsee Koillis-Lapissa.